Vinterträdgården

Slå dig ner bland palmerna

Bovierans Vinterträdgård har ett temperaturstyrt klimat – med franska rivieran som förebild. Trädgårdens växter och träd har valts ut noga för att skapa en harmonisk och avkopplande miljö.

Jämför utesäsongen

Med Bovierans smarta klimatsystem bidrar både solens strålar och värmeåtervinningen till att vistelsen i Vinterträdgården alltid är behaglig. Det blir aldrig för varmt eller för kallt, det blåser aldrig och man behöver aldrig skotta snö. Temperaturen och luftfuktigheten kan hållas på en nivå som förlänger den sociala utesäsongen. Livet kommer att påminna om det på franska rivieran.

 

Bovieran Franska rivieran gemenskap trygghet social samvaro gronska tradgard vaxter lummigt
Bovieran Franska Rivieran social samvaro trygghet gemenskap Framtidens boende
Bovieran Franska rivieran tradgard blommor citroner vaxter gemenskap social samvaro
Bovieran Franska Rivieran Palmer Olivtrad Gemenskap Social samvaro

VINTERTRÄDGÅRDENS ALLA VINKLAR

Palmer och olivträd i 360°

Ta en guidad tur av Brf Bovieran Skövdes Vinterträdgård! Använd muspekaren, eller fingret om du tittar i telefonen, för att dra bilden åt olika håll. Ta en närmare titt på grönskan, boulebanan och alla platser där du kan koppla av.

Växter från hela världen

Framtidens Boende Narmare an du tror Palmer Olivtrad Franska rivieran Gemenskap Seniorbostad brf

Ljus & grönska

Närheten till en trygg, ljus och levande utemiljö är viktig för både hälsan och välbefinnandet. Därför är Bovierans Vinterträdgård utformad för att vara så lättillgänglig som möjligt för alla boende. Växtlighet och gemenskap är en naturlig del av vardagen.

Bovieran Franska rivieran Barnbarn Besok Gastlagenhet Familj Gemenskap

Vi tror inte på regn

Vare sig det regnar eller snöar kan du njuta av en behaglig trädgårdsmiljö, precis utanför din dörr. I den 1600 m2 stora trädgården kan du bland annat se hundraåriga olivträd, papegojblommor och kanariepalmer.

Njut tillsammans

Ordna gemensamma middagar eller fester bland palmerna, utmana varandra i en boulematch – eller koppla tillsammans på en av de många sitt- och samlingsytorna i trädgården. På Bovieran är vännerna alltid nära.

TRÄDGÅRDSREPORTAGE

Handplockad grönska

I Bovierans trädgård hittar man växter från stora delar av världen. Palmer, blommor, buskar, kaktusar, frukt- och olivträd till exempel. Här finns dessutom japanska, tropiska och medelhavsinspirerade områden samt ett skogslandskap. Alla växter trivs och frodas oberoende årstid, och är en del av Bovierans unika koncept där ett rivieraliknande klimat skapar välmående för både växter och boende.

Den som tar hand om trädgården är Jon Lans. Han ansvarar för de olika landskapen, har hand om den dagliga skötseln och handplockar varje växt som ska planteras. När vi träffar honom planerar han Vinterträdgården till Bovieran Strängnäs och berättar att han precis är hemkommen från en jobbresa i Spanien. För att hitta rätt växter åker Jon till Europa och besöker odlare i främst Spanien och Holland. Han märker ut de plantor han vill ha på våren och hämtar sedan hem samma plantor till hösten.

– Det är viktigt att se plantorna med egna ögon då skicket varierar mycket mellan odlare och säsong. Och även om vi märkt ut en växt i mars kanske den inte hunnit växa till sig, så under resan i september kanske vi byter ut en eller ett par plantor. Förklarar Jon.

FAKTARUTA

NAMN: Jon Lans
ÅLDER: 49
BAKGRUND: Bor i Borås, jobbar på Växtlaget och har jobbat med växtinredning i 27 år. Gick trädgårdsutbildning på gymnasiet. Har jobbat med Bergianska Trädgården, tulpanodling på Eckerö, snittblomsodling på Nya Zeeland och växthusodling i Skåne. Upptäckte sitt trädgårdsintresse vid 10 års ålder tack vare grannflickan Berit som älskade odling och sticklingar.

”DET FINNS UNGEFÄR 1800 VÄXTER I BOVIERANS TRÄDGÅRD.”

Målet är att hitta vackra, friska och starka växter som kommer att leva länge. De ska klara en lång transport hem och kunna växa i minst ett decennium. Därför har många av träden, buskarna och blommorna redan växt till sig. Olivträden som väljs ut är till exempel flera hundra år gamla och de stora palmerna har växt i minst femton år. Allt för att skapa en rik flora av varierande växtarter, storlekar och kvalitéer.

– Det finns ungefär 1800 växter i Bovierans trädgård. För att få dem att må bra använder vi oss av biologisk skötsel. Vi sätter ut små predatorer, som skalbaggar och larver, för att bli av med ohyra. Ett mycket effektivt och naturligt sätt att sköta en trädgård, för att inte tala om skonsamt.

Mångfalden gör dessutom att det alltid händer någonting spännande i trädgården. Växter som blommar, träd som fäller löv och träd som sätter frukt. Bor man här kan man njuta av en mindre skörd apelsin, citron, banan, oliv och fikon per säsong bara man går ut och plockar i rättan tid.

I trädgården finns det även smala stigar, långa promenadstråk, bänkar och mötesplatser. Det gör det lätt att upptäcka hela trädgården, hitta en egen favoritplats och umgås med grannarna.

Bovieran är ett bostadskoncept inom Balderkoncernen. Läs mer →