Lars i Falun

Friheten i centrum

I december 2016 gick flyttlassen mot Sveriges hittills nordligaste Boviera. Lars Jahncke och hans fru flyttade in i sin trea i Falun – där de tillsammans med sina grannar har hunnit med mycket på kort tid.

Vad var och en behöver

Lars är delaktig i gruppen som är ansvarig för förvaltning och vilka förändringar de vill göra i fastigheten. Hans fru är delaktig i föreningens trivselgrupp. Det har redan planerats många olika aktiviteter och diskuterats anpassningar efter de boendes behov på just Bovieran Falun.

– Det finns så många förslag just nu, men allt är frivilligt och det är upp till var och en om man vill delta. Det har varit viktigt för oss att inte skapa för mycket tvång. Alla är med efter tycke och smak.

Modellerna på Bovieran

Lars och hans grannar håller fortfarande på att lära känna varandra och de har hittat flera olika vägar för att få nya vänner bland de som bor i huset. Det planeras bland annat för en gemensam uteplats där man ska kunna umgås även utanför huset. Flera av grannarna har börjat motionera ihop, det anordnas gemensamma utflykter och man umgås över fika, korsord, lunch eller sällskapsspel.

– Vi har till och med haft en modevisning ute i trädgården tillsammans med en butik i närheten. Butiken tog med sig modeller och några här från Bovieran gick också med och visade kläder. Efter modevisningen hängde de upp kläder och accessoarer till försäljning och vår trivselgrupp hade ordnat med dryck och tilltugg. Mellan 50–60 personer som var med och tittade. Det var effektfullt och väldigt fint ordnat, säger Lars.

Att kunna komma och gå

Förutom att stifta nya bekantskaper har Lars och hans fru även sett en annan stor fördel med livet på Bovieran. Både Lars och hans fru har ett stort reseintresse och tillsammans med sina barn och barnbarn planerar de just nu en resa till Spanien i början av sommaren.

– Det är lättare att komma ifrån när man inte har hus och skötsel att tänka på. Man kan bara stänga dörren och åka härifrån utan att behöva ordna med någon som ser efter huset eller skottar snö när man är bortrest. Många här har tidigare bott i villa och valt att komma bort från all skötsel och arbete det innebär, fortsätter han.

Njuta av lugnet

Lars ser fram emot att följa livet på Bovieran in i hösten, när det blåser kallt ute och man mer och mer känner för att sitta inomhus och inte tar sig ut lika ofta. Men han känner redan nu att det var ett vinnande koncept att flytta till just Bovieran.

– Vi tycker om att gå ut och sätta oss på kvällarna. Det känns som att man befinner sig någonstans långt söderut. Det är rogivande och tyst. Att sätta sig ner där ute bland palmerna när inte så många är där. Det jag uppskattar allra mest är att vi har friheten att när som helst kunna gå ut och ta del av den fantastiska miljön som erbjuds, avslutar Lars.

”Det känns som att man befinner sig någonstans långt söderut.”

Om du vill veta mer om de Bovieror där det just nu finns lägenheter till salu. Klicka nedan.

Lägenheter till salu

Bovieran är ett bostadskoncept inom Balderkoncernen. Läs mer →