Bland palmerna
på Hönö

Krister och hans fru Gunilla upptäckte Göteborgs Norra Skärgård när deras dotter flyttade dit 2000. Innan dess hade de knappt besökt det gamla fiskesamhället, men nu har de bott på Hönö i 15 år och skulle inte kunna tänka sig att bo någon annanstans. För fyra år sedan flyttade de in i Bovieran Hönö, bara 200 meter från den plats där de hade sitt hus.

– Att flytta hit har känts bra från dag ett. Även om vi hade ett lättskött enplanshus så kändes det som om vi var klara med att bo i hus. Och om vi skulle flytta någonstans var det just till denna typ av boende vi ville. Här kan man njuta av medelhavstemperaturer men samtidigt njuta av Hönö. Berättar Krister.

Han var införstådd i Bovierans koncept sedan tidigare då han hjälpt till att få bygglov på Hönö och lockades av att få tillgång till en vacker trädgård med ett mer behagligt klimat. När första spadtaget togs 2013 så flyttade Krister och Gunilla in året därpå.

Lägenheten de bor i idag är en gaveltrea om 87 kvm. De bor på tredje våningen och har ljusinsläpp från två väderstreck, öppen planlösning mellan kök och vardagsrum samt ett rymligt sovrum. Balkongen åt väster har de glasat in och använder nu som ett extrarum året runt.

– Jag tror att de som bor ensamma känner en trygghet i att ha grannar så nära. Att man inte behöver gå så långt för att be om hjälp eller för att hitta någon att prata med. Huset vi bor i har dessutom kamera vid entrén så man vet vem man släpper in och eftersom trädgården är inglasad nås den inte heller av obehöriga.

Gemenskap är Bovierans ledord och något som verkligen tas vara på. Därför är det ett plus om man är social tipsar Krister.

– Bäst är nog att besöka en Boviera, för det går inte riktigt att förstå hur vackert det är här om man inte varit på besök.

”ATT FLYTTA HIT HAR KÄNTS BRA FRÅN DAG ETT”

FAKTARUTA

NAMN: Krister Johansson
ÅLDER:
70
FAMILJ:
Fru Gunilla, två barn, fyra barnbarn.

Idrottsintresserad Hönö-bo med förflutet inom bank. Nu ordförande i Brf Bovieran Hönö

– Skillnaden nu mot då är att vi umgås på ett annat sätt. Trädgården är en naturlig mötesplats och här finns det alltid något att göra. Man kan spela boule, ett parti kort eller meditera till exempel. Många ses också för att fika eller äta middag tillsammans.

Brf Bovieran Hönö har fasta tillställningar fyra gånger om året. De firar påsk, midsommar, lucia och nyårsafton ihop. Men som Krister säger finns det alltid något att fira så det blir alltid fler festligheter. Alla som bor i Bovieran är välkomna att delta, och alla som vill får också föreslå egna teman de vill anordna. Bridge, boule, meditation och teaterresa med buss är bara några förslag som föreningen har förverkligat.

– Vi har väldigt aktiva medlemmar i vår bostadsrättsförening. Alla som kan kommer på våra stormöten som vi har under året. Vi planerar självklart sociala aktiviteter utöver det, även om man inte behöver gå via oss för att hitta på något i trädgården.

Men det är inte bara i Vinterträdgården som man umgås. Alla hus är utrustade med loftgångar där man kan umgås och blicka ut över allt det gröna. Bredvid Krister och Gunilla bor det till exempel ett flertal äldre damer på rad som brukar träffas. Gärna flera gånger om dagen, och ofta in på kvällarna.

Om du vill veta mer om de Bovieror där det just nu finns lägenheter till salu. Klicka nedan.

Lägenheter till salu

Bovieran är ett bostadskoncept inom Balderkoncernen. Läs mer →