Gunnar i Norrköping

Med trädgården som vardagsrum

Gunnar Larsson och hans grannar hade kommit långt i sina tankar och planer redan innan flyttlassen gick mot Bovieran i Norrköping. När det var dags för inflyttning under november 2015 hade de redan börjat arbeta tillsammans för att se till att alla skulle kunna få ut så mycket som möjligt av sina hem, av Vinterträdgården och av Bovieran i stort.

Stort engagemang redan från starten

– Vi har ett trädgårdsgäng, en trivselgrupp som har satt ihop trivselregler och en förvaltningskommitté. Det har varit många som har ställt upp. Vi var ett fint gäng redan från starten och det var väldigt många kunniga människor som ville vara med och hjälpa till, berättar Gunnar.

Fler ytor att umgås

Förutom planerna för huset har Gunnar och hans grannar hunnit anordna och planera en hel del aktiviteter i huset. Några har yogapass ihop, andra sitter med pyssel och knåp. De har tipspromenad på söndagsmorgonen. Han berättar även att det är några av männen som lär sig laga olika maträtter tillsammans, som de sedan bjuder sina fruar på. Gunnar berättar att de har så mycket planerat att det är svårt att hinna med allt. De ska bygga en uteplats med en syrenberså där alla kan sitta och grilla. En av de boende har arrangerat en bouleturnering där nästan alla grannarna har velat vara med och spela.

– Det är ett socialt experiment att flytta hit, men man har fått många vänner och bekanta på kort tid. Det är det hela konceptet bygger på. Det är en lagom storlek för att det ska fungera socialt. Man kan alltid få kontakt med andra boende och det är enkelt att gå ut och ta en kopp kaffe tillsammans. Man har trädgården som vardagsrum där vi har sommar från mars till oktober. Det är ett 55+boende som har allt, fortsätter han.

Ett samarbete över ortsgränserna

Förutom att vara ordförande i styrelsen i Norrköping sitter Gunnar även med i Bovieran Boendegemenskap. Det är en intresseförening för alla Bovieror runt om i landet som hjälper alla föreningar ta vara på varandras erfarenhet och husens möjligheter.

– Med den kunskap vi har och den entusiasm som finns bland oss tror vi att vi kan göra mycket för att tipsa befintliga och kommande Bovieror om bra sätt att jobba på. Det finns många goda exempel att ta vara på som man kan använda sig av framöver. Vi är så många som jobbar ihop och kläcker nya idéer tillsammans. Det är inget passivt gäng inte, berättar Gunnar.

Intresse från många håll

Redan innan huset byggdes var intresset stort för Bovieran i Norrköping. Och även efter det har många velat se Vinterträdgården på nära håll. Flera lokala tidningar och lokal-TV har berättat om konceptet – plus att nära och kära ofta kommer på besök.

– Vi fixade en större gästparkering som nästan är full på helgerna när barn och barnbarn är på besök. Gästlägenheten har bokats flitigt. Husets resurser används verkligen och alla som kommer på besök är imponerade av Bovieran. Vi har fått spontanbesök från myndigheter och jag har blivit inbjuden till olika föreningar för att komma ut och berätta om hur det fungerar. Folk är stolta över att bo här. Det känns kul och viktigt, avslutar Gunnar.

Bovieran Franska rivieran gemenskap trygghet social samvaro gronska tradgard vaxter lummigt

”Det är ett 55+boende som har allt.”

Om du vill veta mer om de Bovieror där det just nu finns lägenheter till salu. Klicka nedan.

Lägenheter till salu

Bovieran är ett bostadskoncept inom Balderkoncernen. Läs mer →