De bor i Jakans eget Costa del Sol

Palmer, bananträd, boulebana och utomhusmiddagar – året om. Det här är bostaden i Järfälla som fått många nyfikna att stanna till, och där de boende verkar stormtrivas – så pass att de knappt behöver lämna det.

– Bananerna har lossnat!

Göran Kågerud smyger fram bakom bananträdet med en enorm klase gröna bananer i handen. Solen skiner in genom glastaket, och trots höstvädret utanför råder behagliga 18 grader i den inglasade trädgården. Han slår sig ner vid ett bord där grannarna Örjan Brandt, Britt Inger Dahlberg och Jan Ljuhs sitter, nu med en bananklase framför sig.

I mars 2014 var det kö i Jakobsbergs centrum, då lägenheterna i Bovieran som huset heter skulle säljas. Ett gäng 55-plussare köade i flera dygn för att knipa en lägenhet. Under en könatt blev det storm, något som dock inte fick de villiga köparna att ge upp, och i augusti 2015 gick flyttlassen.

– Det är gemensamma minnen för oss alla, frågan om ”hur fick du din bostad?”, säger Örjan Brandt.

Huset ligger på gamla Vattmyravallen, som numera är ett minne blott. Istället tornar bostadshuset med den stora, inglasade trädgården upp sig. Runtom trädgården löper loftgångar som leder till lägenheterna, där minst en av de boende måste vara 55 år fyllda.

– Vi kanske ska ha en banana split fest, föreslår Britt Inger Dahlberg apropå den nedfallna bananklasen.

Att grannarna umgås är snarare regel än undantag.

– Det är nästan som ett hotell, folk umgås så enkelt. Det händer inte om man inte har en gemensam social yta, säger Örjan Brandt, och sveper med armen över trädgården.

– Om man sätter sig här kommer det alltid någon och gör en sällskap. Särskilt om man tar med en flaska vin, fortsätter han och skrattar.

Och det är inga latmaskar som bor här: varje vecka arrangeras bridge och boule som spelas på den gemensamma banan. Den exotiska trädgården kan utöver boulebanan stoltsera med över 100 växtarter.

– Jag försökte sammanställa en pärm med alla växter, men jag hittade inte alla på Google, säger Örjan Brandt.

Här finns alltifrån palmer till olivträd, apelsinträd och annat som är rätt ovanliga inslag i en Järfällaträdgård.

– Vi hade en Mamma Mia fest med grekiskt tema där vi åt oliverna från olivträdet. Som vi hade jobbat med dem! De blev inte så goda, men folk åt ändå, säger Britt Inger Dahlberg.

Under vår och sommar är det grillkvällar som gäller, på nyår blir kalaset extra festligt eftersom det går att stå inomhus och se fyrverkerier genom glastaket.

– En fredag hade vi after work, fast vi inte jobbat. Jag tycker att vi var värda det ändå, skrattar Britt Inger Dahlberg.

Gänget tycker att det är stor skillnad att bo såhär mot i radhus, lägenhet och villa som de bott i tidigare.

– Jag bodde i en villa i många år utan att känna en enda granne, och så kom jag hit och visste efter kort tid vilka alla är. Det var en stor upplevelse, säger Jan Ljuhs.

– Det är en trygghet att bo här, man håller koll på varandra. Om man inte sett någon på ett tag så går man dit och hör hur det är, fyller Göran Kågerud i.

Grannarna visar runt i trädgården, pekar på fiskarna i en damm som skaffat barn, apelsinerna som ska bli marmelad eller apelsinglögg, beroende på vad de räcker till.

Behöver ni någonsin lämna huset?

– För att handla mat, säger Jan Ljuhs.

– Men man kan ju ha en sån där matkasse, skrattar Örjan Brandt.

Bovieran är ett bostadskoncept inom Balderkoncernen. Läs mer →